סרטן השד ותסמונת פוסט טראומתית

סרטן שד ותסמונת פוסט טראומתיתהסטטיסטיקה הפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו ובכל מקום אליו אנו פונים אנו נתקלים במספרים המציינים עובדות. רבים מהמספרים הללו מתייחסים לעובדות רפואיות ואחד הערכים הסטטיסטיים המזעזעים ביותר שאנו עדים להם הוא 1:8.

ערך זה בא לציין כי אחת מכל שמונה נשים בעולם המערבי בו אנו חיים צפויה לחלות בסרטן במהלך חייה. מדובר במספר עצום של נשים ונשים רבות חוששות, ובצדק, ליפול בצד הלא נכון של הערך הסטטיסטי הזה.

יחד עם הקשיים הפיזיים שמחלת הסרטן והטיפול בה גורמים למטופלות, לא ניתן להתעלם מהנזק שנגרם לפן הנפשי של אישה שנודע לה כי היא חולה בסרטן השד. מחקר שפורסם במרץ 2013 במגזין האינטרנטי של העיתון Journal of the National Cancer Institute, מצא כי נשים רבות שאובחנו כסובלות מסרטן השד אובחנו כבעלות תסמינים של PTSD- תסמונת לחץ פוסט טראומטית.

מהו PTSD?

PTSD הינם ראשי תיבות של post traumatic stress disorder. מדובר בהפרעה נפשית המתפתחת לרוב לאחר חשיפה למצבי דחק שאיננו רגילים אליהם בחיי היום, יום והשאירו חותם עמוק עלינו.

התסמונת מתפתחת באופן נפוץ בקרב אנשים שהם קורבנות לפיגוע או אנשים שחוו מלחמה אולם גם אירועים כמו אבחנה של סרטן יכולים לגרום להתפרצות של התסמונת.

התסמונת באה לידי ביטוי במגוון אופנים אולם כולם בלי יוצא מן הכלל משפיעים ומפריעים לתפקוד היומיומי של האדם הלוקה בתסמונת. בכדי להגדיר את המצב כ-PTSD, על אדם לחוות אחד או יותר מהתסמינים במשך למעלה מחודש.

בהקשר של מחלת הסרטן, התסמינים יכולים להיות:
* סיוטים או פלאשבקים של אירוע הבשורה על האבחנה של הסרטן.
* תחושת דיכאון, חוסר תיאבון, ירידה במשקל.
* אי יכולת להתמקד בדבר פרט לחוויית הסרטן.
* נטייה להתרגז בקלות.
* הזיות.
* בעיות זכרון ובעיות ריכוז.
* התנהגות פוגענית כמו שימוש באלכוהול או סמים.

המחקר וממצאיו

כאמור, בחודש מרץ האחרון פורסם מאמר המסכם מחקר שנערך על נשים שאובחנו כחולות בסרטן השד ובא לבחון האם הן חוות תסמינים של PTSD.

המחקר כלל 1,139 נשים שאובחנו כחולות בסרטן שד בדרגה 1, 2 או 3 בין השנים 2006 עד 2010. כל הנשים היו מעל גיל 20 בעת שבוצעה האבחנה של סרטן שד.

כל אחת מהנשים שהשתתפו במחקר ענו לשלושה סקרים טלפוניים בהן הן נשאלו לגבי תחושות של סטרס, דחק ורגשות נוספים שהשפיעו על איכות החיים שלהן. הסקר הראשון נעשה חודשיים עד שלושה חודשים לאחר קבלת האבחנה, הסקר השני נעשה ארבעה חודשים מרגע קבלת האבחנה והסקר השלישי והאחרון בוצע חצי שנה לאחר קבלת האבחנה.

ההערכה של PTSD בהתאם לתשובות שענו הנשים בסקר נעשתה על ידי  Impact of Event Scale. זהו כלי המשמש רופאים ופסיכולוגים כדי להעריך הפרעות נפשיות ובעיות פסיכולוגיות אצל מטופלים שונים.

המחקר מצא כי בחודשיים- שלושה הראשונים לאחר קבלת האבחנה, 23% מהנשים חוו תסמינים של PTSD. שכיחות התסמינים בקרב הנשים הלכה ופחתה בכ- 50% במהלך הראיון השלישי, אולם 12.1% מהנשים סבלו מ-PTSD מתמשך- הכוונה היא לתסמינים שנמשכו במשך 2 או יותר ראיונות טלפוניים.

עוד מצא המחקר כי נשים שאובחנו בגיל צעיר מ-50 נטו לסבול מתסמינים המאפיינים PTSD בשכיחות גבוהה יותר מאשר נשים מבוגרות יותר. כמו כן, נשים ממוצא אסייתי או אפרו- אמריקני סבלו מהתסמינים הנ"ל יותר מאשר נשים לבנות.

המחקר הנ"ל הוא מחקר חשוב היות והוא מראה על שכיחות גבוהה של PTSD בקרב נשים שאובחנו בסרטן השד. ל-PTSD יכולות להיות השלכות הרסניות על חייה של אישה ולכן חשוב להכיר בכך שאישה שאובחנה בסרטן השד יכולה לפתח את התסמונת, ויש לדאוג לה לתמיכה נפשית במקביל לטיפולים הרפואיים בכדי לאבחן את הבעיה ולטפל בה בהקדם האפשרי.

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן