נהוג לחלק את כל הרקמות בגוף לארבעה סוגים עיקריים. החלוקה היא לפי מראה התאים במיקרוסקופ, והקשרים הנוצרים בין התאים. ארבע הרקמות המוגדרות בגוף הן: רקמת אפיתל, רקמת חיבור, שריר ורקמת עצב.
חלוקה זו חשובה לתיאור של מחלות שונות, מבנה של איברים, וסיווג של גידולים ממאירים.
מה זו קרצינומה?
גם בשד, הרקמה המפרישה את החלב והצינורות המוליכים את החלב אל הפטמה יוצרת מבנים שבנויים מרקמת אפיתל. לכן, תהליכים ממאירים שמופיעים בחלקים אלו בשד יוגדרו כקרצינומות מסוגים שונים. תהליכים ממאירים שיופיעו ברקמת השומן של השד או ברקמת החיבור שבין התאים המפרישים יקראו סרקומות.
קרצינומה בשד
סוג הקרצינומה ודרגת האלימות שלה נקבעים בבדיקת ביופסיה, על פי מראה תאים במיקרוסקופ. הרופא שבוחן את דגימת הרקמה שנלקחה הוא פתולוג, המומחה בהערכה תאית של סרטן.
קרצינומה "במקום"
בעצם, מדובר בשלב פרה-ממאיר, בו התאים מתחילים לרכוש את תכונותיהם של תאים סרטניים, אך טרם עזבו את מקומם המקורי ברקמה, ולא התפשטו כלל. מצב זה קל מאוד לריפוי, וכריתה של נגע זה, אם אכן התגלה בשלב מוקדם כל כך, מובילה לריפוי מלא.
סוגים שונים של קרצינומה בשד
Infiltrating ductal carcinoma
זה הסוג הנפוץ ביותר של גידול ממאיר בשד בכלל, וקרצינומה בפרט – כשלושה רבעים מכלל הקרצינומות הם מסוג זה. מקורם של התאים הממאירים הוא בצינורות המוליכים את החלב בשד (זה פירוש המילה ductal בשם הגידול). גידולים אלו פולשים לרקמה הסמוכה במבנה בעל שלוחות, אופייני לגידולים סרטניים. נהוג לחלק גידול זה לשלושה שלבים, על פי דרגת ההתמיינות שלו. דרגת התמיינות גבוהה מציינת דמיון ניכר לתאים נורמליים בשד, ולכן פוטנציאל ממאירות קטן באופן יחסי, ואילו דרגת התמיינות נמוכה מתאימה לגידול אלים, שאיבד הרבה מהתכונות של תאים רגילים בצינורות השד. Infiltrating lobar carcinoma גידול זה מתפתח מהתאים שיוצרים את הבלוטה המפרישה בשד. שכיחותו עולה בעולם המערבי בשנים האחרונות. גידול זה שונה מגידול דוקטלי (הסוג הקודם שתואר) בכמה תכונות: הגידול מופיע בשכיחות גבוהה יותר במוקדים מרובים בשד, או בשני השדיים. גיל ההופעה של הגידול גבוה יותר באופן ממוצע, הוא נוטה לשלוח גרורות בשלב מאוחר יותר, ולאזורים אחרים בגוף בהשוואה לגידול הדוקטלי. קיימות עדויות שייתכן שהפרוגנוזה של גידול לוברי (התחזית לעתיד המחלה) מעט טובה יותר משל הגידול הדוקטלי. סוגים נוספים של קרצינומות, נדירים יותר, שיכולים להופיע בשד כוללים: ductal carcinoma, lobar carcinoma, mucinous, tubular carcinoma, גידולים מעורבים של תתי סוגים שונים, ועוד.