השכיחות הגבוהה של סרטן השד אצל נשים – אחת משמונה, על פי הנתונים הקיימים כיום – הביאה למספר רב במיוחד של מחקרים המנסים ללמוד על דפוסי המחלה והגורמים האפשריים לה. ידוע כיום שהתזונה של האישה עשויה להשפיע במידה רבה על בריאותה ואף על הסבירות שתפתח מחלות כרוניות, לרבות סרטן השד.
היכן וכיצד נערך המחקר?
המחקר התבצע בקנדה והתבסס על נתונים לגבי 1555 נשים, שגיוסו אליו בעת שביצעו בדיקת ממוגרפיה לאיתור סרטן השד. מבין הנבדקו, 776 היו טרם גיל המעבר (גיל ממוצע של 46) ו-779 מתוכן אחרי גיל המעבר, בגיל ממוצע של 61.
הנשים התבקשו למלא שאלון אישי, בו פירטו את הנתונים האישיים שלהן, רמת הצריכה של סוכרים, מאכלים ומשקאות ממותקים וכן נקודות אחרות ביחס לאורח החיים, דוגמת הרגלי הפעילות הגופנית או השינה שלהן. החוקרים בדקו, באמצעות תוכנה ממוחשבת, את הצפיפות ברקמת השד של כל משתתפת בשתי שיטות נפרדות.
מה הם ממצאי המחקר המרכזיים?
באשר למזונות, אצל נשים שצרכו לפחות 15 מנות של מזונות מתוקים בשבוע הייתה עליה משמעותית יותר בצפיפות השד. במקרה הזה ההבדל היה משמעותי יותר דווקא אצל נשים אחרי גיל המעבר. במאמר מוסגר מציינים החוקרים כי מצאו שצריכת מאכלים מתוקים ברמה הכללית הייתה גבוהה יותר אצל נשים אחרי גיל המעבר, אולם בשאלת המשקאות הממותקים לא נמצא הבדל משמעותי בין כל אחת מהקבוצות.
מה ניתן להסיק על הקשר שבין צריכת סוכרים לבין סרטן השד?
רבות נכתב וסופר על החסרונות הבריאותיים של המאכלים והמשקאות הממותקים, ונראה שהמחקר המדובר מוסיף עוד טיעון מנצח לקביעה לפיה רצוי להפחית ככל שניתן את צריכתם של אלה. המחקר אכן הראה כי יכול להיות קשר בין צריכה מוגברת של מאכלים ומשקאות ממותקים לבין עלייה בצפיפות השד, וכתוצאה מכך קשר עקיף יתר בין הצריכה המוגברת לבין הסיכון לסרטן השד.