סרטן שד הינו אחד מזני הסרטן השכיחים ביותר. על פי הסטטיסטיקות, אחת מתוך תשע נשים תאובחן בסרטן זה במהלך חייה, בדרגות חומרה שונות. לאבחון מתלווים תחושות של הלם ופחד מפני הלא נודע. המודעות לגוף הפרטי הפגיע מתחדדת, והרצון לשמור על הקיים נעשה ברור יותר. עם זאת, ההתגברות על שלב האבחון חיונית, על מנת לצבור כוחות ואורך נשימה לקראת הניתוח והטיפולים.
נקודת האור בהתמודדות עם סרטן השד היא שבאבחון מוקדם סיכויי ההחלמה גדולים. כמו כן, הטיפולים הקיימים היום, לצד הניתוחים מצילי החיים ושחזורי השד באופן מהיר ומידי, יכולים אף הם להשכיח לפעמים את מהות המחלה. חזרה לחיים בריאים היא מטרה אשר בהחלט ניתן להשיגה.
הטיפול בסרטן שד
הכריתה יכולה להיות מלאה או חלקית. אם נעשית כריתה חלקית (לומפוקטומיה), נהוג לבצע BCT, או Breast Conservative Treatment. טיפול זה מצליח לשמר את צורת השד בצורה הטובה ביותר, ולהביא לתוצאות רפואיות זהות לאלו המושגות בכריתה מלאה. הכריתה אשר נעשית בשיטה זו, היא של הגידול עצמו והרקמה הצמודה לו.
תוצאות רפואיות לאחר BCT
ישנם גורמים חשובים בהתליך שימור השד כמו היעדר פיזור, חוסר מעורבות של בלוטות לימפה, ומאפיינים מולקולריים של הגידול אשר יקבעו, פעמים רבות, את פרוגנוזת המחלה. לסוג הניתוח או לזמן הטיפול תהיה חשיבות משנית בסיכויי ההחלמה המלאה.
הצלחת הטיפול נמדדת בשיעורי הישרדות לאחר חמש שנים מיום הניתוח. כמו כן, גורמים כמו איכות חיים וחזרה מהירה לחיים תקינים צריכים להילקח בחשבון גם הם, כחלק מהטיפול הפסיכולוגי הכולל באישה החולה.
מי מתאימה לשיטת BCT?
גורם נוסף אשר נלקח בחשבון כהכנה לשיטה זו, הוא היחס שבין גודל הגידול וגודל השד. כאשר הגידול גדול והשד קטן, כריתה חלקית לא תהיה ישימה. במקרים אלה, תישקל כימותרפיה לפני הניתוח על מנת להביא את הגידול לגודל אשר יאפשר את הוצאתו במינימום התערבות.