למרות שסרטן השד מזוהה באופן כמעט מובהק עם נשים, גם גברים עלולים לסבול מהמחלה החמורה הזו בשיעור נמוך: אחד מבין מאה מקרים של סרטן השד לערך. אלו לא אחוזים אסטרונומיים, כמובן, אבל כאלה שמסבירים מדוע ייתכן שהמחלה תתקוף גם גברים. בדומה למקרה של סרטן השד בקרב גברים, עולה שאלה נוספת: מהם גורמי הסיכון למחלה?
מה הם מאפייני המחקר?
המחקר המדובר נערך לפני מספר שנים על ידי משרד הבריאות, בהובלתם של פרופסור ליטל קינן בוקר, צבא ההגנה לישראל, אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת הרווארד היוקרתית בארצות הברית,. הוא פורסם בכתב העת הרפואי הנחשב International Journal of Cancer בשלהי 2017, ותורגם לעברית על ידי האגודה למלחמה בסרטן.
באמצעות מאגרי המידע של צה"ל, החוקרים אספו במהלך תקופה של כמה עשרות שנים – החל מ-1967 ועד ל-2011 – נתונים של כ-1.38 מיליון בני נוער יהודי, טרם גיוסם לצבא, שהוגדרו כבריאים. הגיל החציוני של הנבדקים היה 17.3, ונתוני ה-BMI שלהם חולקו לארבע קבוצות:
- נערים בתת משקל – BMI נמוך מ-18.5.
- נערים במשקל תקין – BMI גבוה מ-18.5 אך נמוך מ-25.
- נערים במשקל עודף – BMI גבוה מ-25 ונמוך מ-30.
- נערים בהשמנת יתר – BMI גבוה מ-30.
מה גילו החוקרים? ומה ניתן ללמוד מהממצאים?
המחקר הראה שגם למוצאם הטכני של הנערים הייתה השפעה מסוימת על הסיכוי שיחלו בסרטן בשלב מאוחר יותר. הסבירות לחלות בסרטן בקרב נערים שמוצאם באחת ממדינות אירופה היה גבוה פי שניים לערך מאשר נערים שהגיעו מאזורים אחרים של העולם. ילידי ישראל (דור שלישי ומעלה) היו בעלי סיכון מופחת במיוחד לסבול מסרטן – 61% פחות בהשוואה לקבוצות האחרות. המחקר הראה גם כי בעיות קוגניטיביות, שהתגלו אצל 16.3% מהנערים, העלו בצורה משמעותית את הסיכון לסרטן השד – פי חמישה. המחקר לא מצא השפעה לגובהם של הנערים על רמת הסבירות שהם יחלו בסרטן השד בשלב מסוים בחייהם.
לקריאה נוספת:
Adolescent Obesity and Adult Male Breast Cancer in a Cohort of 1,382,093 Men
אולי יעניין אותך גם:
סימנים מוקדמים לסרטן השד עישון וסרטן השד