ידוע שהמזון שהאדם צורך משפיע בצורה משמעותית על הבריאות שלו ועשוי למנוע התפתחות של מחלות שונות. אבל האם סרטן הוא אחד מבין המחלות האלה? על פניו, הקשר בין התזונה של האדם ואורח החיים שלו כמכלול (למשל השינה) לא נראה הדוק יתר על המידה. התמונה המחקרית עם זאת בהחלט שונה ומעניינת, עם יותר ויותר מחקרים שמראים שהאופן בו אנחנו חיים עשוי להשפיע במידה ניכרת על הסבירות לתחלואה בסרטן – כולל אספקטים בשגרת החיים שלא בהכרח מקבלים את תשומת הלב המספקת.
כיצד הנערך המחקר?
יש להדגיש כי עד כה נערכו בעולם מחקרים שונים שהראו שעשוי להיות קשר בין שגרת החיים של האדם לבין הסיכוי שלו לחלות במחלות כרוניות – החל מסוכרת והשמנת יתר ועד למחלות לב ולחלק מסוגי הסרטן. במחקר הנוכחי, בחנו החוקרים האם יש קשר בין זמני האכילה של האדם לבין הסבירות שהוא יחלה בסרטן הערמונית או בסרטן השד (אצל נשים). לצורך זה הם בחנו לא רק מה האדם מכניס לפיו, אלא גם את הרגלי השינה שלו וסגנון החיים. הם סיווגו אותו על פי השעון הביולוגי שלו, כ"טיפוסי בוקר" או "ערב".
אוכלוסיית המחקרים מנתה גברים ונשים תושבי ספרד בגילאי 85-20, שחולקו לקבוצת המחקר ולקבוצת ביקורת. בקבוצת המחקר מנתה 1,826 נבדקים, 1,205 מתוכם חלו בסרטן השד והיתר בסרטן הערמונית. קבוצת הביקורת הורכבה מ-2,921 אנשים שהוגדרו כ"בריאים", כלומר, ללא מחלות משמעותיות. כל הנבדקים, משתי הקבוצות, היו "טיפוסי בוקר" שלא עבדו במשרה שהצריכה מהם משמרות לילה.
הנבדקים עברו ראיונות ומסרו שאלונים שהתייחסו להרגלי האכילה שלהם והשינה שלהם, לזמני הערות ולמאפיינים האישיים והדמוגרפיים שלהם. החוקרים בדקו בנוסף עד כמה אותם אנשים נצמדים לסגנון החיים אשר לפי ארגוני הסרטן הבין-לאומיים נחשב למפחית את הסיכויים למחלות בסרטן: שומן גוף נמוך, פעילות גופנית, הפחתת הצריכה של מאכלים ומשקאות הנחשבים למשמינים, הגברת הצריכה של מזון ממקור צמחי, צריכה מופחתת של מזון המגיע מן החי וצריכת אלכוהול מופחתת.
אלו ממצאים עלו מהמחקר?
על פי החוקרים, השורה התחתונה במחקר היא שישנה חשיבות ל"שעון הביולוגי" במאמצים שלנו למניעת סרטן, ולכן יש להעניק לו תשומת לב במחקרים העוסקים בתזונה, באורח החיים ובקשר ביניהם לבין מחלות כרוניות דוגמות סרטן.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
האם יש קשר בין צריכת בשר אדום לבין סרטן? ממצאי מחקר נרחב שמים קץ לוויכוח