בדיקהמכיוון שמחלת הסרטן מקננת לרוב בתוך הגוף – לעיתים קרובות יש להיעזר באמצעי הדמייה כדי לאבחן את המחלה ולהעריך את חומרתה. אמצעי הדמייה נועדו לתת לרופא תמונה של המתרחש בתוך הגוף, ללא אמצעיים פולשניים כדוגמת ניתוח או החדרת מצלמות לאזורים ואיברים שונים.

בין אמצעי ההדמיה השימושיים ביותר נמצאים צילומי הרנטגן , צילומי ה – CT, MRI, בדיקת על קול (Ultra Sound), בדיקת PET, ועוד. בדיקות ההדמייה מסייעות במציאתם ואפיונם של גידולים תופסי מקום בגוף, ובאיתור גרורות מרוחקות מהגידול הראשוני.

 מה זו ממוגרפיה?

ממוגרפיה (mammography) היא סוג של בדיקת רנטגן המבוצעת באופן ממוקד לשד. בדיקת רנטגן מבוססת על ההבדל בין רקמות שונות בהעברת קרני רנטגן (הידועות גם קרני X). עצם, למשל, אינה מאפשרת העברת קרניים ותראה לבנה בצילום, בניגוד לריאה מלאה אוויר.

בבדיקת ממוגרפיה, השד מורם, מונח על משטח, נלחץ אל מכונת הבדיקה, ומצולם. ממוגרפיה רגילה כוללת שני מבטים, או חתכים של השד – מלמעלה למטה ומהאמצע החוצה. לחיצתו של השד חיונית כדי לקבל תמונה טובה יותר של השד, בעלת ערך אבחוני רב יותר, אך היא כרוכה במעט אי נוחות.

בדיקת ממוגרפיה, ככל בדיקת רנטגן, כרוכה בחשיפה מסוימת לקרינה. עם זאת, חשיפה זו היא מזערית (בעיקר בהשוואה לאמצעי הדמיה אחרים- כדוגמת CT של הבטן וכדומה). לא הוכח קשר בין ביצוע ממוגרפיה באופן שגרתי על פי ההמלצות להתפתחות של סרטן או נזקים אחרים של קרינה. שיטות חדשות של ממוגרפיה מנסות לצמצם גם את כמות הקרינה שמועברת במהלך הבדיקה, וגם לשפר את איכותה בדרכים שונות ומתוחכמות.

מה ניתן לאבחן באמצעות ממוגרפיה?

ממוגרפיה היא האמצעי היעיל ביותר לאבחון מוקדם של סרטן השד. מכיוון שתהליכים ממאירים בשלבים ראשוניים יכולים להראות שינויים שניתן לצפות בהם בממוגרפיה, אך לא ניתן לגלותם באמצעות בדיקה גופנית (עצמית או של רופא), החשיבות של בדיקה זו גדולה. אבחון מוקדם של סרטן, לפני התפתחות מעורבות של קשרי לימפה והופעת גרורות, מעלה מאוד את סיכויי הריפוי של סרטן השד.

בבדיקת ממוגרפיה ניתן לזהות גידולים חריגים (לאו דווקא ממאירים), הסתידויות, אסימטריה ושינויים מבניים בשד. מאפיינים הדמייתים שונים עוזרים באבחנה של הזהות ביולוגית של הפתולוגיה שנמצאה. למשל, גוש ברקמה הרכה בצורה בעלת שלוחות (speculated) מצביע באחוז גבוה על גידול ממאיר. הצטברויות של הסתידויות יכול להצביע גם הוא על סרטן – גושי הסידן נוצרים באזורים שעוברים נמק במרכזו של הגידול.

סקלת דיווח אחידה על תוצאות של בדיקת ממוגרפיה נקראת BI-RADS. סקלה זו מדרגת את הממצאים בשד מ -0 עד 6. כאשר 0 מצביע על בדיקה חסרה או לא שלמה, 1 מתאר בדיקה תקינה לחלוטין, ו – 6 מתאר תהליך ממאיר שהוכח באופן סופי. דרגות הביניים מתייחסות לסבירות שונה של ממאירות בהתאם לפתולוגיה שנצפתה בבדיקת הממוגרפיה.

 למי מומלץ לבצע ממוגרפיה?

ממוגרפיה מבוצעת בשלושה מצבים קליניים שונים: כבדיקת סקר לנשים ללא סימפטומים כלל, לאבחון מוקדם של סרטן השד, ולמעקב אחרי חולות שטופלו. בדיקת ממוגרפיה כבדיקת סקר מומלצת לכל אישה החל מגיל 50 כל שנתיים. לנשים בסיכון מוגבר כדאי לעבור את הבדיקה החל מגיל 40, או על פי המלצת הרופא המטפל. כאשר קיים סיפור משפחתי של סרטן השד BRCA כדאי לשקול תוכנית אחרת לבדיקה מקדימה (בדרך כלל לאו דווקא באמצעות ממוגרפיה- אלא בדיקת MRI).

בדיקת ממוגרפיה יכולה להיעשות גם כבדיקת עזר לאבחנה במקרים של חשד להתפתחות של סרטן השד, אם כי אישור סופי של האבחנה נעשה בדרך כלל באמצעות ביופסיה.

האפשרות השלישית היא של ביצוע ממוגרפיה כמעקב אחר נשים שחלו וטופלו בסרטן השד, כדי לזהות חזרות מקומיות של התהליך הממאיר, במידה והסרטן חזר לקנן בגופן של החולות שטופלו.

יתרונות וחסרונות של ממוגרפיה

ממוגרפיה היא בדיקה פשוטה, זולה,זמינה ויעילה באבחון מוקדם של סרטן השד. ניתן לבצע את הבדיקה במקומות רבים (למשל בניידת ממוגרפיה), היא קצרה, כרוכה באי נוחות מעטה בלבד, ואיננה דורשת הכנה מוקדמת או טכנולוגיה מורכבת במיוחד. כל אלו מאפשרים לבדיקה זו להיות בדיקת סקר לסרטן השד.

עם זאת, לבדיקת הממוגרפיה מספר חסרונות. רקמת השד משתנה מאישה לאישה, בגילאים שונים, ובמצבים פיזיולוגיים משתנים. בדיקת הממוגרפיה צריכה להתחשב בשינויים אלו בין הנשים הנבדקות.

בנוסף, הבדיקה יעילה פחות בשד צפוף, שקיים בעיקר אצל נשים צעירות. יעילות הבדיקה נמוכה יותר אצל נשים אלו. רקמת השד גם משתנה בשלבי המחזור השונים, בגלל תגובה של השד להורמונים הנשיים, ולכן הבדיקה יעילה ביותר בשבועיים הראשוניים שלאחר תחילת המחזור החודשי. זאת ועוד, הבדיקה משחררת כמות קטנה, אך עדיין מזיקה, של קרינת רנטגן.

כיום נמצא מכשיר מיוחד בפיתוח, אשר אמור לאפשר בדיקת ממוגרפיה ללא קרינה. עולם הרפואה שוקד על בדיקות חדשות ויעילות יותר לגילוי סרטן השד, אשר תמנע מקרי מוות רבים. דוגמאות ספורות הן בדיקת התרמוגרפיה, וכמו כן מערכת ה-MBI החדשה לאבחון סרטן השד.

עוד מידע על יעילות בדיקת הממוגרפיה ניתן למצוא באתר.

ראו גם:

חסרונות בדיקת הממוגרפיה

מחקר: בדיקת ממוגרפיה לא יעילה במניעת סרטן השד