אבחון עצמיסרטן השד הינו אחד מסוגי הסרטן הנפוצים והשכיחים ביותר בעולם במיוחד בקרב נשים. רוב הסטטיסטיקות מצביעות על כך כי לפחות אישה אחת מכל תשע נשים תחלה בסרטן השד והוכח לא מעט פעמים בעבר, כי על מנת להצליח לגבור על המחלה, יש לאבחן אותה מוקדם ככל האפשר, בטרם היא תתפשט לאברים אחרים בגוף, דבר אשר יוציא את הסרטן מכלל שליטה.

אחד המרכיבים העיקריים והחשובים באבחון מחלת סרטן השד הוא ביצוע בדיקה עצמית של השדיים. למעלה מ90% מהגידולים בשד מאובחנים בשיטה זאת ובאמצעות בדיקה מקיפה ומעמיקה יותר של רופא, דרך בדיקת ממוגרפיה, ניתן יהיה לקבוע אם הגידול הינו ממאיר או שפיר וכאמור לעיל, ככל שמקדימים את הגילוי והטיפול במחלה, הסיכויים לגבור עליה גבוהים יותר. הסיבה לכך היא פשוטה – במידה והגידול ממאיר, הוא לא קטלני בפני עצמו.

מה שהופך את מחלת הסרטן לכה איומה ומסוכנת הוא הגרורות, כלומר, התפשטות התאים הסרטניים דרך מערכת הלימפה של הדם לאזורים אחרים בגוף. ככל שתופסים את סרטן השד בשלב מוקדם יותר, זאת אומרת כאשר הגידול עוד קטן והתאים הממאירים רק החלו להתפשט, יש סיכוי של למעלה מ90% לריפוי מלא מהמחלה.

לרוע המזל, במחצית מהמקרים, הגרורות הסרטניות התפשטו באופן נרחב בבלוטות הלימפה, דבר ההופך את הטיפול לבלתי אפשרי. מחקרים רפואיים בינלאומיים שהתבצעו בתחום האבחון גילו כי 75% מחולי סרטן השד נמצאו בשלבים מתקדמים עוד לפני ביצוע האבחון הראשוני.

על מנת לא ליפול בסטטיסטיקה הזאת, מומלץ לכל אישה לבחון את השדיים שלה באמצעות בדיקה עצמית לאבחון סרטן השד לפחות פעם אחת בחודש ועבור נשים מעל גיל 30 – בדיקת ממוגרפיה אחת לשנה.

אופן הבדיקה – שלב אחר שלב

יש לבצע את הבדיקה לפחות פעם אחת בחודש. במידה והנבדקת עדיין מקבלת את המחזור החודשי שלה, הזמן הטוב ביותר לעשות זאת הוא מספר ימים לאחר המחזור, כאשר השדיים נוטות להיות פחות נפוחות ורגישות. במידה והנבדקת כבר איננה מקבלת את המחזור החודשי, יש לבחור יום בחודש ולבצע את הבדיקה באופן קבוע באותו יום בכל חודש לאחר מכן.

שלב ראשון – לעמוד מול המראה

יש לעמוד מול המראה עם הזרועות לצדי הגוף ולחפש אחר כל סימן של קמט, גומות, שינויים בגודל או בצורה של השדיים. אם הפטמות של הנבדקת בדרך כלל לא הפוכות, יש לבדוק האם הן נסוגות פנימה. את אותה בחינה יש לבצע כאשר הידיים מונחות על המותניים ולאחר מכן, מורמות ומונחות מאחורי הראש.

שלב שני – במקלחת

בזמן המקלחת, כאשר השדיים לחות ומסובנות, יש למקם את יד שמאל מאחורי הראש ולבחון את השד השמאלי עם יד ימין, ובתנועה סיבובית ואיטית עם כיוון השעון החל מהקצה העליון של השד, כאשר היד שטוחה והאצבעות צמודות לשד, יש לחפש אחר גושים או בליטות זרות בשד.

לאחר סיום הסיבוב הראשון, יש להתקרב מעט עם האצבעות לכיוון הפיטמה ולבצע סיבוב נוסף ולהמשיך להתקרב עד שמגיעים לעטרה. בעטרה יש לבדוק האם ישנה הפרשה כלשהי מהפיטמה.

לאחר בדיקת השד, יש לבדוק את האזור הסמוך לחזה, מתחת לבית השחי שכן הוא מכיל גם רקמת שד. יש לחזור על התהליך כולו באמצעות יד שמאל על השד הימני, כאשר יד ימין ממוקמת מאחורי הראש.

שלב שלישי – במיטה

יש לבדוק את השדיים גם תוך כדי שכיבה על הגב על מנת לאתר אפשרות של נסיגת הפיטמה. על מנת לבחון את השד הימני, יש לשים כרית מתחת לכתף הימנית ואת יד ימין מתחת לראש ואילו על מנת לבחון את השד השמאלי, יש לשים את הכרית מתחת לכתף השמאלית ואת יד שמאל מתחת לראש.

במידה ויש חשד כלשהו להיווצרות בליטות, שינויים במרקם וצורת השד, נסיגת הפיטמה ואי אילו תופעות אשר עלולות להיות סימנים מוקדמים לסרטן השד, יש להגיע לאבחון מקצועי אצל רופא על מנת שבמידת הצורך, ניתן יהיה לתת את הטיפול המיידי לתוצאות ריפוי מוחלטות.

אולי יעניין אותך גם:

תופעה: הן גילו "על הדרך" שיש להן סרטן בשד

בדיקה חדשנית לגילוי סרטן השד פותחה על ידי ישראלים