מיתוסים נפוצים על סרטן הערמונית

מיתוסים נפוצים על סרטן הערמוניתבין השנים 2009-2011, מדענים זיהו למעלה מ-25 סוגי סרטן הערמונית, ולכן העובדה שאנשים רבים מבולבלים לגבי העובדות הקשורות למחלה, אינה מפתיעה.

כשמדברים עם גברים על סרטן הערמונית, הם נוטים לשנות את הנושא בפתאומיות או לנצל את ההזדמנות "לזרוק" מספר הערות "חכמות". רוב הסיכויים הם שאנשים יתנו מגוון נרחב של תשובות כשהם נשאלים במה כרוך הטיפול, ומתי יש לאבחן אותה. במציאות זו, יש לסקור את המיתוסים הפופולאריים המוטעים אודות סרטן הערמונית.

לפניכם 9 מיתוסים נפוצים בנוגע לסרטן הערמונית ומהן העובדות בשטח:

1.סרטן הערמונית הוא מחלה של זקנים

אמנם נכון שבגילאים מבוגרים גובר הסיכוי לאבחון סרטן הערמונית, כש-65% מהמקרים מאובחנים בקרב גברים בגילאי 65 ומעלה, אך העובדה היא כי 35% מהמאובחנים, או למעלה מ-76,000 מקרים מדי שנה, מאובחנים בגילאים מוקדמים יותר.

קיימים גורמי סיכון רבים המגבירים את הסבירות לפתח סרטן ערמונית, כגון מוצא עדתי, היסטוריה משפחתית, בריאות גופנית, סגנון חיים, ואפילו המיקום הגיאוגרפי.

2. אם אין תסמינים, אין סרטן

לא נכון. סרטן הערמונית הוא אחד הסרטנים האסימפטומטיים ביותר באונקולוגיה. כלומר, לא כל הגברים חווים תסמינים. פעמים רבות התסמינים עשויים להיות מוטעים, או שהם מיוחדים למצב אחר.

סימני סרטן הערמונית מזוהים בדרך כלל לראשונה על ידי רופא במהלך בדיקה שגרתית. התסמינים הנפוצים כוללים צורך להשתין לעיתים קרובות, קושי בהחלמה או הפסקת השתן, זרימת שתן חלשה או בעייתית, השתנה כואבת או צורבת, קושי בקבלת זקפה, שפיכה כואבת, דם בשתן או בזרע, או כאבים תכופים ונוקשות בתחתית הגב או הירכיים. עם הופעת כל אחד מתסמינים אלו, יש להתייעץ עם הרופא.

3. סרטן הערמונית מתפתח באיטיות

התשובה למיתוס זה היא לעיתים כן, ולעיתים לא. עם 25 סוגי סרטן הערמונית שהתגלו על ידי חוקרים, ניתן לאשר כי קיימים סוגי סרטן הערמונית הגורמים למוות בעוד שאחרים עשויים להיות אגרסיביים ביותר, אך אינם גורמים למוות.

מאחר וביופסיה מאשרת את נוכחות הסרטן, הרופא משתמש בנתונים הכלולים בדו"ח הפתולוג על מנת לאפיין את התוקפנות הפוטנציאלית של הסרטן, ולהמליץ על טיפול המבוסס על גורמים רבים, כולל גיל המטופל ומצבו הבריאותי. קיימים טיפולים רבים זמינים לחולים, וגישה אחת אינה מתאימה לכל המקרים.

החדשות הטובות הן שעם הקצב המואץ של הגילויים המדעיים, ניתן יהיה בקרוב לזהות את הסוג הפרטני של סרטן הערמונית אצל חולה בזמן האבחון, ולהתאים את הטיפול היעיל ביותר באופן אישי.

4. אם אין היסטוריה משפחתית אין סיכון לחלות

לא נכון. בעוד שהיסטוריה משפחתית של סרטן זה מכפילה את סיכויי האבחון בין אחד לשלוש, העובדה היא כי אחד מתוך שישה גברים מאובחנים עם סרטן הערמונית.

היסטוריה משפחתית וגנטיקה, לעומת זאת, משמעותיים לסיכויים לפתח את הסרטן. אדם שאביו סובל מסרטן הערמונית, נמצא בסיכוי כפול לפתח את המחלה. הסיכון גובר עוד יותר אם הסרטן אובחן בקרב בן משפחה בגיל צעיר יותר של פחות מ-55, או אם הוא השפיע על שלושה בני משפחה או יותר.

5. בדיקת PSA היא בדיקת סרטן

לא נכון. בדיקה זו מודדת רמות אנטיגן פרטני לערמונית, ולא לסרטן. PSA מיוצר על ידי הערמונית בתגובה למספר בעיות שעלולות להיות קיימות בערמונית, כולל דלקת או זיהום. כולל הגדלת בלוטת הערמונית או אולי סרטן.

בדיקת PSA היא הצעד הראשון בתהליך אבחון הסרטן, וגורמת לגילוי סרטן בשלבים המוקדמים שלו, כאשר הוא מטופל באופן הטוב ביותר האפשרי. מומחים מאמינים שבדיקת PSA מצילת חיים בקרב אחד מתוך 39 גברים שנבדקים.

6. רמה גבוהה של PSA מעידה על סרטן הערמונית ורמה נמוכה שוללת

למרות שסרטן זה הוא הגורם השכיח לרמות PSA גבוהות, חלק מהגברים עם סרטן הערמונית עשויים להיות בעלי רמות נמוכות.

PSA עשוי להיות מדולל אף בקרב גברים הסובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר, בשל נפח דם גדול יותר, ויש לשקול ביופסיה במספר נמוך יחסית. רמות גבוהות עשויות להוות סמן למצבים רפואיים אחרים.

7. טיפול בסרטן הערמונית גורם לאין אונות או בריחת שתן

בעוד שתפקוד זקפה (ED) ובריחת שתן הן תופעות לוואי אפשריות לאחר ניתוח או הקרנות לסרטן הערמונית, אין זה נכון שכל הגברים חווים סיבוכים. תופעות לוואי אלו עשויות להיות תלויות בגיל ובמצב הגופני.

טיפולים ועזרים רבים משפרים את תפקוד הזקפה ומגבילים את בריחת השתן לאחר הטיפול, והשיטות הנקבעות לניתוח עצבי משפיעות על תוצאות הטיפול בחולים.

8. פעילות מינית מוגזמת מגבירה את הסיכון לפתח סרטן ערמונית 

רמות גבוהות של פעילות מינית או שפיכה תכופה היוו בעבר את השמועה להגברת הסיכון לסרטן הערמונית. למעשה, מחקרים הראו שגברים שדיווחו על שפיכות תכופות יותר נמצאו בסיכון נמוך יותר לפתח סרטן ערמונית. השפיכה עצמה אינה קשורה לסרטן.

9. אפשר להעביר את הסרטן לאחרים 

סרטן הערמונית אינו מדבק. כלומר, אין כל דרך "להעביר אותו" למישהו אחר.

אולי יעניין אותך גם:

בדיקת שתן חדשנית המגלה סרטן ערמונית מגיעה בקרוב לישראל – Sentinel

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן