כריתת שדכריתת שד (mastectomy) היא טיפול מקובל במקרים שונים של סרטן השד. כריתת שד מותירה צלקת, ומשאירה את האישה ללא איבר משמעותי בגופה. הפגיעה האסתטית והרגשית משתנה מאישה לאישה, אבל ניתן לעזור לנשים רבות באמצעים של כירורגיה פלסטית לשחזר את מבנה השד, וליצור מבנה חלופי.

בשנים האחרונות הטיפול בסרטן השד התקדם מאוד. נשים רבות חולות בסרטן השד, מחלימות, מבריאות, וחוזרות לחיים רגילים ונורמאלים. השד החסר שבגופן יכול לפגוע בהן גם זמן ארוך לאחר ההחלמה. הפרעות בדימוי הגוף, דיכאון, חוסר ביטחון עצמי, פגיעה ביחסי המין, והפרעות בהשתלבות חברתית הן תוצאות מעציבות של הטיפול בסרטן השד, אך הן אינן מחויבות המציאות. שחזור שד יכול להשפיע על תופעות אלו לטובה, בעיקר כשהוא משולב לצד טיפול פסיכולוגי.

בניתוח שעוברת האישה משפיע על שחזור השד הדרוש. לא תמיד הניתוח של חולה בסרטן השד כולל כריתת שד מלאה. לעיתים מדובר בכריתה חלקית בלבד (lumpectomy), ואז לרוב אין צורך בשחזור שד, אלא במקרים שבהם נותרה פגיעה משמעותית במבנה השד לאחר הניתוח.

המודעות לכריתה ושחזור שדיים עלתה לאחרונה בעקבות חשיפה של אנג'לינה ג'ולי כי עברה כריתה ושחזור היות והיא נושאת מוטציה גנטית שגורמת לסרטן.

אפשרויות שונות לשחזור שד

קיימות שתי שיטות עיקריות לשחזור השד. שיטה אחת מבוססת על הכנסת שתלים מן החוץ, והשיטה השנייה היא שחזור שמבוסס על רקמות עצמיות של החולה (autogenous tissue reconstruction). שיטה זו כוללת העברה של רקמות מאזורים אחרים בגוף האישה אל בית החזה כדי ליצור רקמה שתחליף את השד שהוסר. רקמה חלופית יכולה להילקח ממספר אזורים בגוף: ישבן, ירך פנימית, גב, ועוד.

בשיטה של החדרת שתלים מן החוץ, שנקראת גם מתיחת רקמות, נמתח בהדרגה מבנה העור כדי ליצור מבנה חדש של שד. המתיחה נעשית באמצעות שתלים המכילים סיליקון או מי מלח. חלק פנימי בשתל ניתן לשינוי באמצעות חיבור אל החוץ, ומוחדרים אליו נוזלים בהדרגה. העור מתאים את עצמו לאט אל המבנה החדש.

בשני סוגי שחזור השד ניתן להוסיף גם שחזור פטמות ועטרות, כדי ליצור שד שדומה ככל הניתן לשד רגיל ונורמאלי.  הבחירה בין שתי האפשרויות הטיפוליות תלויה במרכיבים רבים: בחירתה של החולה, מבנה הגוף שלה, מחלות נוספות ברקע (השמנת יתר, עישון, סוכרת), הגודל והמבנה של השד שנותר, עבר כירורגי של החולה, ומבנה העור.

כל אלו חשובים להחלטה על טיפול המתאים ביותר לחולה. היסטוריה של עישון למשל, מגבירה את הסיכון בניתוח שמבוצע באמצעות רקמות עצמיות. השמנה מגבירה גם היא את אחוז הסיבוכים שלאחר הניתוח, ומקשה מאוד על ביצוע התהליך מהבחינה הקוסמטית.

סיבוכים והחלמה

שחזור שד כרוך במיעוט יחסי של סיבוכים. ככל ניתוח, קיימת סכנה של דימומים וזיהומים שונים. סיבוכים נדירים נוספים יכולים להיות דחייה של השתל, צניחה של השד, הפרעות בתחושה בעור, צלקות, סיבוכים ריאתיים ועוד. כמובן, לא תמיד השחזור מתאים לציפיותיה של החולה. לעתים קיימת א – סימטריה קלה בין השדיים, או פגיעות אחרות במבנה השד הסופי.

לאחר הניתוח יכולים להופיע כאב, נפיחות וגרד באזור המשוחזר. אלו תופעות נורמאליות, הקשורות לתגובת הגוף לשחזור. לעיתים קרובות מותירים נקז באזור המנותח כדי לפנות נוזלים שמצטברים, והוא מוסר לאחר מספר ימים.

עיתוי השחזור

שחזור שד מבוצע בדרך כלל מייד לאחר כריתת השד. היתרונות של ביצוע שחזור מיידי כוללים הישגים טובים יותר מבחינה קוסמטית בניתוח, רצף טיפולי, מחיר נמוך יותר של הניתוח, ויתרון פסיכולוגי ברור – האישה לא נותרת במצב קשה לאחר ניתוח לטיפול בסרטן ללא שד, אלא זוכה מייד לשד משוחזר.

ניתוח כזה אפשרי כאשר כריתת השד נעשית במקרים של מניעה, מחשש להתגלות של סרטן תורשתי (בנשאיות של גן ה – BRCA המעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד), במצב פרה-סרטני של קרצינומה ממוקמת (carcinoma in situ), ובגידולים קטנים באופן יחסי. פעולה זו מסובכת יותר אשר מדובר בגידול גדול, או גידול שמערב קשרי לימפה אזוריים.

כאשר האישה החולה זקוקה לטיפול בקרינה לאחר כריתת השד, מסיבות הקשורות לגידול ולמצב התפשטותו, מומלץ על יד מרבית הרופאים לדחות את ניתוח שחזור השד, ולהשתמש בשיטה הכולל שחזור רקמות עצמי, שמשיגה תוצאות טובות יותר בפן הקוסמטי.

אולי יעניין אותך גם:

שיקום בבית לאחר כריתת שד